VIRGINIA:

JIn the Supreme Caunt of Vinginia field at the Supreme Couwnt Building in the
City of Richmond en Friday the 30th day of September, 2016.

On June 27, 2016 came the Virginia State Bar, by Michael W. Robinson, its President, and
Karen A. Gould, its Executive Director and Chief Operating Officer, pursuant to the Rules for
Integration of the Virginia State Bar, Part Six, Section IV, 9§ 10-4, and filed a Petition requesting
conside;ration of Legal Ethics Opinion No. 1884. ‘

Whereas it appears to the Court that the Virginia State Bar has complied with the procedural
due process and notice requirements of the aforementioned Rule designed to ensure adequate review
and protection of the public interest, upon due consideration of all material submitted to the Court, it

is ordered that Legal Ethics Opinion No. 1884 be approved as follows, effective immediately:
LEGAL ETHICS OPINION 1884

Proposed LEO 1884-Conlflicts arising from a lawyer-legislator’s employment with a

consulting firm owned by a law firm.

HYPOTHETICAL

Lawyer A, a member of the Virginia General Assembly, considers joining a consulting firm.
The consulting firm, in which lawyers and non-lawyers lobby and bring matters before the state and
federal legislatures, is owned by a law firm composed of Virginia lawyers. Lawyer A’s proposed
role at the consulting firm would be limited solely to lobbying on the federal level and would not
involve lobbying before the state legislature.

Lawyer A asks whether the Rules of Professional Conduct would preclude lawyer and/or non-
lawyer employees of the consulting firm from lobbying the General Assembly if Lawyer A joins the
consulting firm and remains a member of the General Assembly. If so, would the disqualification

extend to members of the law firm as well?



APPLICABLE RULES AND OPINIONS

The applicable Rules of Professional Conduct are Rules 1.11(a)’, 5.3%, and 8.4(a) and (d)*.
Relevant LEOs include 419, 537, 1278, and 1718.

I Rule 1.11. Special Conflicts of Interest for Former and Current Government Officers and
Employees.

(a) A lawyer who holds public office shall not:

(1) use the public position to obtain, or attempt to obtain, a special advantage in legislative matters
for the lawyer or for a client under circumstances where the lawyer knows or it is obvious that such
action is not in the public interest;

(2) use the public position to influence, or attempt to influence, a tribunal to act in favor of the lawyer
or of a client; or

(3) accept anything of value from any person when the lawyer knows or it is obvious that the offer is
for the purpose of influencing the lawyer’s action as a public official.

2 Rule 5.3. Responsibilities Regarding Nonlawyer Assistants.

With respect to a nonlawyer employed or retained by or associated with a lawyer:

(a) a partner or a lawyer who individually or together with other lawyers possesses managerial
authority in a law firm shall make reasonable efforts to ensure that the firm has in effect measures
giving reasonable assurance that the person’s conduct is compatible with the professional obligations
of the lawyer;

(b) a lawyer having direct supervisory authority over the nonlawyer shall make reasonable efforts to
ensure that the person’s conduct is compatible with the professional obligations of the lawyer; and
(c) a lawyer shall be responsible for conduct of such a person that would be a violation of the Rules
of Professional Conduct if engaged in by a lawyer if:

(1) the lawyer orders or, with the knowledge of the specific conduct, ratifies the conduct involved; or
(2) the lawyer is a partner or has managerial authority in the law firm in which the person is
employed, or has direct supervisory authority over the person, and knows or should have known of
the conduct at a time when its consequences can be avoided or mitigated but fails to take reasonable
remedial actions.

3 Rule 8.4. Misconduct.

It is professional misconduct for a lawyer to:

(a) violate or attempt to violate the Rules of Professional Conduct, knowmgly assist or induce another
to do so, or do so through the acts of another; [or]

* * *

(d) state or imply an ability to influence improperly or upon irrelevant grounds any tribunal,
legislative body, or public officiall.]



DISCUSSION

Prior opinions establish that a lawyer may not lobby the General Assembly if another member
of the lawyer’s firm is a member of the General Assembly. See LEOs 419, 537, 1278, and 1718. This
is so even if the lawyer-legislator complies with the General Assembly Conflict of Interests Act (Va.
Code §§ 30-100 ef seq.) and recuses himself from participation in the decision.* As addressed in LEO
1718:

The sense of the committee is that public confidence in the legal profession is not
inspired, nor is an appearance of impropriety avoided, if a law firm represents clients
before a governing body on which one of its lawyers is a member even if he/she
abstains from participation and voting. A likely public perception, and an
understandable one, is that the lawyer for the client has an advantage or an "inside
track" because another lawyer in the law firm is a member of the governing body.
Regardless of the lawyer-member's recusal, his/her cultivation of a relationship of trust
and respect with the other members and their inter-personal relations are likely to
result in a public perception that his/her law firm profits from that relationship in its
representation before the governing body. Conversely, if the law firm's representation
is unsuccessful, a nagging suspicion for the client is whether the governing body's
decision was the result of an unarticulated concern that it not be accused of
impropriety in dealing with a member's law firm.

The Committee concludes that there is no reason to distinguish between lawyers associated in a law
firm and lawyers associated in a lobbying/consulting firm, as the public confidence concerns depend
on the fact that the General Assembly member and the lobbyist are associated in the same firm, not
on the nature of that firm’s business. See Rule 1.11(a) and 8.4(d).

Lawyers are held to a higher standard of conduct than mere compliance with legal
requirements, and may not act in a way that “diminishes public confidence in and respect for the
integrity of the legal profession, as well as the administration of government.” LEO 1718.
Accordingly, Rule 8.4(d) prohibits the lawyer/lobbyist from representing a client before the public
body~on which his lawyer/colleague sits, regardless of whether that colleague participates in the

matter.

4 If the lawyer were not a member of the General Assembly, but a member of another public body,
the applicable Conflict of Interests Act would be the State and Local Government Conflict of
Interests Act (Va. Code §§ 2.2-3100 et seq.).

3



This hypothetical involves a consulting firm that is owned by a law firm composed of lawyers
licensed in Virginia and other jurisdictions. Just like the lawyers in the consulting firm, lawyers in the
law firm may not represent clients or otherwise lobby before the General Assembly, again regardless
of whether the General Assembly member complies with the Conflict of Interests Act. To conclude
otherwise would be to place form over function and essentially allow the firms to use a screen to
circumvent the conflict created by the General Assembly member’s employment by the consulting
firm — members of a public body could be employed by the consulting firm — to allow the law firm to
represent clients it would not be able to represent if the consulting/lobbying business were all
conducted through the law firm.

Prior opinions do not address whether non-lawyer members of the consulting firm may lobby
the General Assembly when the consulting firm also employs a lawyer who is a member of the
General Assembly. Non-lawyers are, of course, not directly subject to the Rules of Professional
Conduct, though a lawyer who supervises a non-lawyer may in certain circumstances be responsible
for ensuring-the non-lawyer’s conduct complies with the lawyer’s ethical obligations. See Rule 5.3.

The lawyers in this consulting firm may not have supervisory or managerial authority over all
of the non-lawyer employees, since the firm is not a law firm and non-lawyers can engage in the
work on their own, without any supervision, and can be partners/owners/executives of the firm.
Nonetheless, a lawyer may not circumvent the Rules of Professional Conduct by using others to
engage in conduct that he could not personally engage in. See Rule 8.4(a). The lawyers in the
consulting firm cannot permit the non-lawyer employees of the firm to engage in conduct the lawyers
themselves are not permitted to undertake. This prohibition exists regardless of whether the lawyers
have any managerial or supervisory authority over the non-lawyer employees. As discussed above,
prior opinions on this topic emphasize the need for lawyers on public bodies to avoid even an
appearance of impropriety and to avoid diminishing public confidence in the administration of
government. Permitting non-lawyer colleagues of a member of a public body to lobby that body
would not serve any of those important purposes, and in fact might undermine those purposes by
suggesting that the ethical obligations here are merely technical rules that can be easily evaded by
permitting non-lawyers to do the work that lawyers within the same firm would be prohibited from

doing.



CONCLUSION

When a lawyer in a consulting firm is a member of a public body, including the General
Assembly, other members of that firm may not represent clients before that public body, regardless of
whether those members of the firm are lawyers or non-lawyer lobbyists. Lawyers in the law firm that
own the consulting firm also may not represent clients before the public body. This prohibition does
not depend on whether the member of the public body complies with the applicable Conflict of
Interests Act; his colleagues are forbidden by Rule 8.4 from appearing before his public body even if

he recuses himself as required by statute.
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